top of page

Wat is een familieopstelling en wat kan het voor je doen?

In families komen patronen voor die doorgegeven worden aan de volgende generaties. Dit kan beperkend en blokkerend werken op jouw leven. Doorbreek deze patronen met familieopstellingen en laat experte, Joriska Vanhaelwyn, te Gent je hierbij helpen.

Inzicht in en loslaten van blokkades en beperkingen met familieopstellingen

Met één familieopstelling krijg je inzicht in de oorzaak van je blokkade of beperking, en kan je die loslaten. Je kan alles opstellen waar jij emotioneel bij betrokken bent: slecht lopende relaties, moeilijkheden met je loopbaan, slechte financiën, problemen met de kinderen of met je zaak,… 
 

Ook bij genezingsprocessen kunnen familieopstellingen een goede extra ondersteuning zijn. Fysieke problemen zijn immers vaak gelinkt aan onverwerkte emotionele gebeurtenissen.


Maak hier een afspraak, of bel 0495/47 39 33.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een techniek die ons toelaat op zoek te gaan naar de oorzaak van datgene waar je tegenaan loopt. Dat doen we door het innerlijke beeld dat jij hebt over de situatie zichtbaar op te stellen in de ruimte. Dit innerlijke beeld is voor een groot stuk (vaak onbewust) bepaald door wat je meekreeg van je voorouders. Het is de verzameling van alle informatie van waaruit je jouw leven creëert.

Voorbeelden van familieopstellingen

Wanneer je familieleden er door een bepaalde gebeurtenis bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat geld slecht is, zou het kunnen dat ook jij het financieel niet breed hebt, zelfs als je het op bewust niveau niet met hun overtuiging eens bent. Uit onbewuste loyaliteit aan je familie kun je de overtuiging niet zomaar overboord gooien, ook al zou je dit willen. Pas wanneer het trauma achter de overtuiging gezien en gevoeld is, kun je het loslaten. Dit zichtbaar en voelbaar maken doen we in een opstelling.
Een ander voorbeeld: in je depressieve gevoelens ben je onbewust loyaal aan een voorouder, die na het verliezen van een kind alle levensvreugde is verloren en onbewust verlangde naar de dood, om terug met het kind verenigd te zijn.

Trauma's en overlevingsstrategieën op te lossen met familieopstellingen

In elk familiesysteem vinden trauma’s plaats: vroeg gestorven ouders of kinderen, oorlog, ongelukken, faillissementen, uitsluiting... Vaak waren er geen manieren voorhanden om die trauma’s te verwerken. In plaats daarvan hebben onze voorouders overlevingsstrategieën ontwikkeld om verder te kunnen. Zo kan een voorouder met een oorlogstrauma zich bijvoorbeeld emotioneel zijn gaan afsluiten om de pijn niet te hoeven voelen en de alledaagse taken van het leven aan te kunnen. Zo’n overlevingsstrategie, samen met de onverwerkte gevoelens die hiervan aan de oorsprong liggen, kan generaties lang een effect hebben op het familiesysteem. Ofwel worden de strategieën overgenomen door één of meerdere nakomelingen, ofwel veroorzaken ze een tegenreactie, die ook doorgegeven wordt. Deze onbewuste dynamieken kunnen leiden tot ziekte, problemen met relaties, je job of je bedrijf, ...

Van een oud trauma naar een vrijer leven met familieopstellingen

Met een familieopstelling komen de oorzaken van wat je leven blokkeert of beperkt aan het licht. Je ziet en voelt de trauma’s uit het verleden en krijgt zicht op het verband met jouw probleem. Het wordt duidelijk bij wie die trauma’s horen. Doorheen de opstelling raak je er ook van overtuigd dat je jouw voorouders niet helpt door hun zware lot mee te willen dragen (iets wat wij onbewust doen uit liefde en loyaliteit aan één of meerdere voorouders). Zo kun je stap voor stap je probleem loslaten. Op het einde van de opstelling is het innerlijke beeld waarmee je bent gestart geëvolueerd naar een nieuw innerlijke beeld. Dit nieuwe beeld geeft je meer vrijheid en nieuwe mogelijkheden om het leven uit te bouwen dat je vervulling brengt.

bottom of page